brouwer & stoker
bakker
Graansoorten de molenaar
home

De spelt en andere granen van de bolle akkers in Liempde worden op ambachtelijke wijze gemalen tot meel en bloem door de Kerkhovense molen en de Hooydonkse watermolen. Het speltmeel en diverse andere graanproducten zijn bij beide molens te koop.


Kerkhovense molen  

De Kerkhovense molen is een monumentale stenen stellingmolen uit 1895 en is de enige overgebleven molen in Oisterwijk. Tenminste in 1369, en waarschijnlijk zelfs een eeuw eerder, stond er op de plaats van de huidige molen al een houten voorganger, een zogenaamde standerdmolen. Die brandde in 1895 af.

De stenen molen werd in 1912 opnieuw door een ernstige brand getroffen. Na herbouw werd de molen gebruikt voor het malen van schors voor de leerlooierijen en het malen van graan, vooral voedergraan. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de molen tot stilstand. Hij diende vervolgens een tijd lang als jeugdherberg.

In 1979 werd de molen maalvaardig hersteld en begonnen vrijwillige molenaars met het op kleine schaal malen van graan voor bakkers.

http://www.rinozuid.nl/userfiles/samenwerkingspartnerlogos/5A0169DE080698C5C1256F51004B443F.jpgIn 1999, na een tweede restauratie, werd samenwerking gezocht met de stichting Amarant (een organisatie voor de zorg aan mensen met een verstandelijke beperking). Er werd besloten een winkel in te richten voor de verkoop van meel- en streek-producten. Ook werd een horecagelegenheid gecreƫerd waar de medewerkers van Amarant samen met vrijwilligers er voor zorgen dat we van maandag tot en met zaterdag geopend kunnen zijn.

Kerkhovense molen zakken meel

Momenteel wordt de tuin bij de molen opgeknapt. De bestaande moestuin wordt uitgebreid en behalve een boomgaard komen er kleine perceeltjes met graan, waar bezoekers straks kunnen aanschouwen hoe de spelt, rogge en andere graansoorten er tijdens de groei op het veld uitzien.

Meer informatie over de molen vindt u op www.kerkhovensemolen.nl, of bel naar 013-5212502


De Hooydonkse watermolen is een van de oudste watermolens in Nederland en dateert vermoedelijk uit de 9e eeuw. De molen in zijn huidige vorm dateert van na een brand tijdens de Tachtigjarige Oorlog en was onderdeel van een molencomplex dat behoorde tot priorij Hooydonk (priorij = tweede huis van een bestaand klooster). De watermolen ligt in een pittoresk cultuurlandschap aan de Dommel (het watermolenlandschap).

Hooydonkse watermolen

Deze dubbele waterradmolen bestaat uit twee molens: De graanmolen, die door de particuliere eigenaren in 2001 weer maalvaardig gemaakt is. De tweede molen was respectievelijk een schors-, olie- en houtzaagmolen, maar deze installaties zijn verdwenen. Het rad van de molen wekt sinds 2007 elektriciteit op. Daarnaast wekt een vijzel in de stuw van de molen voor 40 huisgezinnen elektriciteit op.

Wilt u meer weten van de geschiedenis, de molen en de relatie met zijn omgeving dan kunt u contact opnemen voor een rondleiding (zie onderstaande contactgegevens).

Openingstijden: de molen is in werking te bezichtigen op afspraak.

Bezoekadres Hooydonkse Watermolen:
Hooidonk 8-10,
5674 PE Nederwetten.

De molen is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 040-2843259. Of mail naar: ernst.thoolen@onsnet.nu

Meer informatie over de Hooydonkse molen vindt u op: www.molens.nl.

Hooydonks tandrad


hooydonkse molen

web page hit counter